Kirsu kokkaa

Viikon Kuukauden Kauden ruokavinkkinä teksmeksiä. Sopii perheellisille, kiireisille, yksikätisille, iltaaistuville, darraan - tai muuten vaan pikkuhiukoon.

Vaasan Nachos Supreme, yksi astiallinen

Kaupasta:

400 g jauhelihaa
1 pss taco-sekoitusta (tai jos hifistyttää, niin maustaa kastikkeen valitsemallaan tyylillä. Pääasia, että maustaa!)
Tölkki salsaa, just sitä sen lempimerkkiä (tää ostais vaan niitä keltaisia oldelpasoja, jos sais valita)
1 pkt Philadelphia-tuorejuustoa (joo joo, you get the point: kunhan se on maustamatonta, niin se on hyvä)
1 pss juustoraastetta, tai raasta ite
1 pieni pussi nachosipsejä, vaikka niitä kolmionmallisia

Aloitetaan prosessi laittamalla uuni lämpiämään. 200C on ihan passeli.

Sitten tempaistaan jauheliha pannulla ruskeaksi (on hyvä ja lisää pilkottua sipulia, paprikaa, tuoretta tomaattia tms, jos on sellainen fiilis. Mulla ei just yleensä oo, kun tää on oikeasti hyvää ilmankin!), ja maustetaan tacomausteseoksella. Ei tuupata pannulle vettä, kuten pussin ohje käskee, vaan se salsatölkki. Annetaan pöhistä pienellä tulella niin pitkään kuin tarjoiluastian valmisteluun menee.

Kas näin: otetaan uunivuoka (sellainen normikokoinen, jossa mielellään piirakkavuokaa korkeampi reuna). Levitetään tuorejuusto esimerkiksi lusikalla sinne vuoan pohjalle. Tasaiseksi kerrokseksi. Sitten, kumotaan päälle jauhelihasoosi. Jonka jälkeen tökitään nachosipsit pystyyn jauhelihakastikkeeseen. Sillai luovasti toteuttaen: jotkut tökkii niitä kolmion kärki edellä, toiset jättävät kärjen pystyyn. [Epäilen vahvasti, ettei asennolla ole tässä lajissa lopputuloksen kannalta niin kovin suurta väliä.] Tarkoituksena olisi kuitenkin pystyttää soosiin sellainen tiivis nachosipsimetsä - jolla sitten myöhemmin syödään ne pohjalla olevat soosit.

Sipsimetsän päälle roiskautetaan generöösi kerros juustoraastetta. Ja sitten komeus uuniin. 15-20 minsaa, eli kunnes juusto on kauniin kullanruskeaa, mutta sipsimetsä ei vielä ole täysin palanut karrelle. Sitten vaan luovassa kasassa herkku lautasille - toinen syö haarukalla, ja joku vetää käsin.

Kokkeileppa. Oon nimittäin meleko varma, että tykkäät!!

-----------

Aiempia kokkailuja

Suklaamousseen, noin neljälle-kuudelle, tarvitaan

100g tummaa (ainakin 60%) suklaata
2 dl kuohukermaa
2 munaa - valkuaiset ja keltuaiset eroteltuna
1 rkl sokuria
1 rkl sitruslikööriä tms - ei pakollista tosin

Lisäksi keittäjän hermojen pitämiseksi projektiin suositellaan varattavaksi neljä pienehköä kulhoa, sähkövatkain ja riittävästi keittiöpyyhkeitä.

Ja näin se käy:

Vispataan kananmunan keltuaiset sokerin kanssa kulhossa #1. Kulho ei yksinkertaista reseptiikka totellessa tule täyttymään kuohkeasta vaahdosta - mutta kyllä seosta olisi hyvä ihan perusteellisesti kuitenkin vaahdottaa.

Pestään ja kuivataan sähkövatkaimen vispilät.

Vispataan kylmä (!) kerma vaahdoksi, kulhossa #2. Laitetaan takaisin jääkaappiin odottamaan.

Pestään ja kuivataan sähkövatkaimen vispilät.

Vispataan munanvalkuaiset kulhossa #3 kovaksi vaahdoksi. Mental note to self: valkuaisvaahto sitten on kovaa vasta siinä vaiheessa, kun se pysyy kulhon pohjalla, vaikka kulho olisi pääsi päällä ylösalaisin. Kannattaa testata vasta, kun alkaa olla aika varma...

Sulatetaan suklaa vesihauteessa. Eli laitetaan kulho #4 (teräskulho on bonusta!) kiehuvan vesikattilan päälle, ja sekoitellaan voimallisesti, kunnes suklaa on sulanut. Vesihauteen sijasta voi sulattaa suklaan mikrossa. Varovasti, n. 20 sekuntia kerrallaan - ja aina välillä sekoittaen. Palaa kiinni yllättävän nopeasti.

Sekoitetaan keltuais-sokerivaahto jäähtyneeseen suklaaseen, kulhossa #4. Otetaan kermavaahdosta pari-kolme lusikallista, ja sekoitetaan nämä samaiseen kulhoon #4 - keltuaisten ja suklaan kaveriksi. Kun seos on tasaista, nostellaan ko. suklaa-muna-kermis seos lopun kermavaahdon joukkon (kulho #2). Pyritään säilyttämään seoksen ilmavuus, eli ei vatkata aggression voimalla, vaan sillai kauniisti nostellen!

Kun seos on tasainen, lisätään valkuaisvaahto, kulhosta #3. Ks. edellinen kohta. Eli siis nostellaan seosta kauniisti - eikä runnota.Lopputuloksen kun tulisi siis muistuttaa ilmavaa moussea, eikä vanukasta. Tässä vaihessa voi joukkoon halutessaan lurauttaa myös hippasen sitruslikööriä tai vastaavaa.

Annetaan makujen tasaantua jääkaapissa vähintään 4h, tai mieluusti yön yli. Tarjolle voi pyöräyttää kahden lusikan avulla pieniä knöllejä lautaselle. Tai sitten vaan vetää sörsseliä lusikalla suoraan kulhosta. On nimittäin sopivan suklaista (muttei yhtään liian makiaa), ainakin allekirjoittaneen suuhun! 

2 kommenttia:

  1. Kas, nyt vasta tajusin tämän kokkiblogin.
    Jatka tyylillesi uskollista terävän viiltävää täti-ihmisen analysointia maailman menosta. Tekstejäsi on ollut kova ikävä!

    VastaaPoista
  2. Hei Sidekick - kiva kun löysit tänkin puolen täältä, ja kiitos mukavista sanoistasi.

    Mä en vähällä luovuta (vaikka siis tuo valtavan yleisöryntäyksen aiheuttanut äänestys väittääkin, ettei vielä kukaan halua mun kirjoittelevan ruokajuttuja) -- ja siksipä siis päivittelen tänne kerran viikossa jotain hyvvää. Ja meleko heleppua. Jee!

    VastaaPoista

Ihana olet, mielipiteinesikin.